Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kyrkoadjunkten – ett stycke kyrklig tjänstehistoria

Författare

Summary, in Swedish

I Kyrkohistorisk Årsskrift, som jag numera redigerar, har jag redovisat hur kyrkoadjunkten som kyrklig tjänst infördes inte 1936, inte heller – som Brilioth anger – 1910. Det första belägg jag funnit för kyrkoadjunkt som en särskilt inrättad och i särskild ordning avlönad tjänst är från Karlskrona 1850. Senare inrättades kyrkoadjunkturer särskilt i Lunds och Göteborgs stift i stora församlingar i väntan på komministertjänster. Tiden 1910–35 utgjorde en övergångsperiod till 1936–89 då kyrkoadjunkturer fanns över hela riket. Genom 1999 års kyrkoordning har pastoraten på nytt fått möjlighet att inrätta prästtjänster utöver de reglerade.

Publiceringsår

2001

Språk

Svenska

Sidor

123-127

Publikation/Tidskrift/Serie

Kyrkohistorisk årsskrift

Volym

2001

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Svenska kyrkohistoriska föreningen, Svenska kyrkohistoriska föreningen

Ämne

  • Religious Studies

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0085-2619