Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Die Anwendung der Nürnberger Gesetze in der Schwedischen Kirche 1935–1945

Författare

Summary, in Swedish

Artikeln bygger på gästföreläsningar i Heidelberg och Helsingfors. Den är en förstudie till ett av Vetenskapsrådet stött projekt om tillämpningen av de tyska raslagarna vid hindersprövning på pastorsämbetena i Sverige. Tillämpningen byggde på en internationell privaträttslig konvention från 1902. I Nederländerna, med samma rättsläge, tillämpades raslagarna endast på tyska medborgare, men i Sverige måste svenska medborgare som skulle gifta sig med tyskar enligt UD:s anvisningar försäkra att ingen av deras far- eller morföräldrar tillhört ”den judiska rasen eller religionen”. Paul Levines teori om ”bureaucratic resistance” vidareutvecklas och tillämpas på präster som uppträdde emot tillämpningen, accepterade den, eller med byråkratisk entusiasm förespråkade den.

Publiceringsår

2001

Språk

Tyska

Sidor

159-174

Publikation/Tidskrift/Serie

Kirchliche Zeitgeschichte

Volym

2001

Issue

1

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Vandenhoeck & Ruprecht, Vandenhoeck & Ruprecht

Ämne

  • Religious Studies

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0932-9951