Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Gäster i huset : kulturell överföring mellan slaver och skandinaver 900 till 1300

Författare

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Vad har den slaviskt inspirerade östersjökeramiken som arkeologer finner i Skandinavien med slaver att göra? Levde de som gäster i huset? Vikingen och hanseaten har sedan länge sina platser inbokade på den historiska scenen. Under äldre medeltid rörde sig även andra aktörer över Östersjöns vatten. Främmande gäster besökte och bosatte sig i Skandinavien. Bland dem fanns människor som talade slaviska språk. Förutsättningarna för deras närvaro skiftade med politiska och ekonomiska intressen. Avhandlingen är en studie av kontakterna mellan slaver och skandinaver mellan åren 900 och 1300. Mer precist berörs den personliga närvaron av slaver och effekterna av denna i form av överföring av kulturella mönster. Författaren diskuterar relationen mellan östersjökeramik, kulturell identitet, stilöverföring samt dåtidens sociala ramverk.

Publiceringsår

2001

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Vetenskapssocieteten i Lund

Volym

92

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Vetenskapssocieteten i Lund

Ämne

  • Archaeology

Status

Published

Handledare

  • Anders Andrén

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0347-1772
  • ISBN: 91-973773-3-3

Försvarsdatum

23 maj 2001

Försvarstid

10:15

Försvarsplats

Lund

Opponent

  • Anders Carlsson (Associate professor)