Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utvidgad etikprövning - en utmaning för humanister och samhällsvetare

Författare

Summary, in English

Från den 1 januari 2004 gäller en ny lag om etikprövning av forskning som avser människor. De viktigaste förändringarna från 2004 blir att en central och sex regionala nämnder för etikprövning inrättas som fristående myndigheter. Lagen har aktualiserats genom Sveriges undertecknande av Europarådets konvention om mänskliga rättigheter och biomedicin. Den omfattar forskning på levande personer, men också t.ex. forskning på avlidna och humant biologiskt material samt forskning som innebär hantering av känsliga personuppgifter. Det är inom ramen för det sistnämnda som humaniora och samhällsvetenskap berörs. Etikprövningen ska tillämpas på forskning som behandlar känsliga personuppgifter och uppgifter om lagöverträdelser som innefattar brott, domar i brottmål, straffprocessuella tvångsmedel eller administrativa frihetsberövanden. Härutöver ska lagen appliceras på forskning som innebär ett fysiskt ingrepp på en forskningsperson eller som utförs enligt en metod som syftar till att påverka forskningspersonen fysiskt eller psykiskt. All övrig forskning som på ett eller annat sätt rör människor – vilket humaniora och samhällsvetenskap vanligen gör – bör inhämta rådgivande yttranden från etiknämnderna.

Publiceringsår

2004

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Axess

Issue

2

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Axess Publishing AB, Axess Publishing AB

Ämne

  • Ethnology

Nyckelord

  • humaniora
  • samhällsvetenskap
  • forskning
  • etikprövning

Status

Published

Forskningsgrupp

  • Etnologiska institutionen (LU),

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1651-0941