Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

GALIELLALACTONE ANALOGUES – SYNTHESIS AND PROPERTIES

Författare

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Efter hand som människans livslängd ökar, ökar också frekvensen av och dödligheten i cancer. För att cancer ska kunna överleva och inte selekteras ut och attackeras av kroppens immunförsvar måste den anpassa sig till och styra sin omgivning. Ett sätt att motarbeta cancern är att angripa proteiner som är nödvändiga för cancerns överlevnad. Naturprodukten galiellalakton har visat sig angripa ett sådant protein, kallat STAT3, och därmed hindrat cancer från att fortsätta växa.

I denna avhandling presenteras synteser av nya molekyler med samma grundstruktur som galiellalakton. Dessa substanser har testats mot prostatacancerceller och visat sig hindra deras tillväxt. Denna studie visar på nya möjligheter att behandla elakartad prostatacancer. De nya substanserna har även potential att vara verksam mot andra typer av cancer.

Publiceringsår

2010

Språk

Engelska

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Ämne

  • Organic Chemistry

Nyckelord

  • Galiellalactone
  • one-pot peptide coupling and intramolecular Michael addition
  • tandem palladium-catalyzed carbonylation/intramolecular Diels-Alder
  • STAT3 inhibition

Status

Published

Handledare

Försvarsdatum

19 november 2010

Försvarstid

09:30

Försvarsplats

K:C, Kemicentrum, Getingevägen 60, 221 00 Lund

Opponent

  • Morten Grötli