Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

I det mörka hörnet av mittens rike : om förekomsten av sexuella övergrepp på barn i det moderna Kina

Författare

  • Carl Fredrik Sterner

Summary, in Swedish

Syftet med denna uppsats är att undersöka förekomsten av sexuella övergrepp på min-deråriga i Folkrepubliken Kina, särskilt under 1950-talet. Källmaterialet utgörs av samtida empirisk forskning och interna dokument från kinesiska myndigheter som behandlar äm-net sexuella övergrepp på minderåriga i Kina. En fallstudie har även gjorts på opublice-rade och primära källor för att ge en inblick i hur denna typ av rättsfall kan se ut i prakti-ken. Uppsatsen drar slutsatsen att sexuella övergrepp på minderåriga förekommer i minst lika stor utsträckning som i västerländska länder. Vidare konstateras det att den kinesiska lagstiftningen fortfarande har brister på området, då särskilt vad det gäller sexuella över-grepp på pojkar, men att stora förbättringar har gjorts. Den kinesiska staten försökte även under 1950-talet att aktivt minska förekomsten av sexuella övergrepp. Slutligen påvisar fallstudien att i detta specifika rättsfall är den kinesiska uppfattningen om brott och straff vida skild från dess västerländska motsvarighet.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2011

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Languages and Literatures

Nyckelord

  • sexuella övergrepp
  • pedofili
  • sexualbrott
  • pedophilia

Handledare

  • Michael Schoenhals