Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Krav för säkra molntjänster

Författare

  • Martin Ståhl
  • Linn Bjärvall

Summary, in Swedish

För att uppnå större kostnadskontroll på sina IT tjänster och samtidigt ha möjlighet att vara konkurrenskraftig inom sin bransch väljer fler och fler företag idag att använda sig av molntjänster. Molntjänster kan ses som en form av tjänster som levereras över internet. Dock finns det många frågetecken runt säkerheten, vilket gör att många företag har svårt att förlita sig helt på molntjänster. För att som kund våga ta steget och använda sig av en molntjänst är det därför av stor vikt att veta vilka krav som behöver uppfyllas för att molntjänsten skall anses som säker utifrån ett informationssäkerhetsperspektiv. Syftet med vår studie är att identifiera de säkerhetskrav som kunder har på informationssäkerhet på privata och publika molntjänster samt utforma en kravlista för detsamma. I uppsatsens litteraturgenomgång lyfter vi exempelvis fram riskerna med molntjänster, de olika typerna av molntjänster samt olika avtal som finns mellan kunder och leverantörer. Litteraturstudier samt intervjuer med såväl kunder som leverantörer av molntjänster har gett oss ett underlag för att kunna ta fram en övergripande kravlista. Studiens resultat visade att det finns en mängd krav på säkerhet som behöver uppfyllas för att kunden skall känna sig trygg och att de kraven varierar beroende på molntjänstens arkitektur. Kravlistan ger även läsaren en överblick över de skillnader i krav som finns mellan de respektive typerna av molntjänster. Eftersom den största osäkerheten för kunden vad gäller molntjänster handlar om att kunden inte har någon fysisk kontroll av sina servrar, är de krav som kunder värderar högst att känna trygghet och tillit till leverantören. För att göra det krävs att de avtal som skrivs med leverantören är välspecificerade.

Publiceringsår

2011

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Examensarbete för kandidatexamen

Ämne

  • Technology and Engineering

Nyckelord

  • Cloud Computing
  • Molntjänster
  • Informationssäkerhet
  • Risker
  • Krav

Handledare

  • Anders Svensson