Nuclear motion in molecular ions studied with synchrotron radiation and multicoincidence momentum imaging spectrometry

Författare:
  • Joakim Laksman
Publiceringsår: 2012
Språk: Engelska
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Department of Physics, Lund University

Popular Abstract in Swedish

Förståelse av väldigt snabba proceeser i molekyler utgör grunden inom modern kemi.

Jonisation och excitation av en molekyl med en foton startar en nukleär dynamisk process som åtföljs av elektroniskt sönderfall och fragmentering av molekylen.

En rörelsemändsvektor-spektrometer har utveclats som används för att mäta massa, laddning, energi och hastighet av joniska fragment.

En detaljerad beskrivning av karakterisering och kallibrering av instrumentet ges i detta arbete.

Transformering av rådata till rörelsemängds veltor förklaras, och ett anatal tekniker för att presentera komplex data analys redogörs för.

Vi presenterar resultat för diverse små molekyler och även för kluster.
A momentum imaging spectrometer optimized for photoionization experiments with synchrotron radiation was built in 2008.

The spectrometer is equipped with an electrostatic lens, that focuses the charged dissociation products on to a position-sensitive multi-hit delay line anode.

The possibility of focusing is essential for most applications, where fragment momentum is to be extracted.

The apparatus is equipped with a micro-channel-plate detector opposite to the delay line anode, enabling electron-ion coincidence experiments and thereby mass-resolved ion spectroscopy independent of the time structure of the synchrotron radiation.

Calibration and characterization of the instrument is explained.

Results for the photo-fragmentation of several molecules are presented, including measurements of kinetic and angular distributions as well as momentum correlations between coincident fragments.

Various data analysis methods are described.

High sensitivity of the instrument enables detection and analysis of weak processes such as isomerization.

Full three-dimensional momentum information for each coincidence event is achieved which allows for in depth understanding of geometry, dynamics and energetics.

In Ethyne, molecules with a cis-bending motion has been identified.

In carbonyl sulfide and carbon dioxide, the Renner-Teller splitting has been analyzed.

For the water molecule, transient isomerization has been found to be induced by strong bending vibrations in core-excited states.

Also studies have been made on clusters, displaying the capability of the instrument to measure a large range of masses and kinetic energies.

2012-03-02
Sal B, Department of Physics