Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljöanalys med hjälp av kärnfysikalisk teknik - PIXE

Författare

Summary, in Swedish

Under de senaste tio åren har en känslig analysmetod för grundämnen utvecklats vid institutionen för kärnfysik vid LTH. Metoden kallas PIXE (Particle Induced X-ray Emisson) och medger att mycket små förekomster (109 – 1012 g) av grundämnen kanbestämmas i små prov. Metoden är snabb. Ett par minuters analys ger en samtidig bestämning av ett stort antal grundämnen.

Analysmetoden används nu i ett stort antal laboratorier runt om i världen och har funnit tillämpning inom en rad olika områden såsom medicin, biologi, yrkes- och omgivningshygien, meteorologi, geologi samt arkeologi. I Lund har metoden huvudsakligen använts för omfattande studier av föroreningar i arbetsmiljö och yttre miljö, varför vi först redogör för vårt arbete inom dessa tillämpningsområden, varefter vi beskriver de fysikaliska principerna för analysmetoden och utvecklingsarbetet med den.

Publiceringsår

1981

Språk

Svenska

Sidor

3-8

Publikation/Tidskrift/Serie

Ordo

Volym

15

Issue

3

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Teknologsammanslutningen vid Lunds Tekniska Högskola, TLTH

Ämne

  • Production Engineering, Human Work Science and Ergonomics

Nyckelord

  • particle induced X-ray emission
  • PIXE
  • YMER expedition
  • particulate air pollution
  • transport of airborne particles

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0345-8970