Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Mot ett okänt mål - Humanistisk forskarhandledning och doktoranders deltagande i forskningsdebatten

Författare

  • Tobias Hägerland

Summary, in Swedish

Enligt Högskoleförordningen skall den som avlägger doktorsexamen kunna uppvisa en färdighet att i både tal och skrift delta i nationell och internationell forskningsdebatt. I denna artikel uppmärksammas några av de särskilda utmaningar som denna inriktning ställer forskarhandledare i humaniora och teologi inför. Intervjuer med tre rutinerade handledare redovisas och analyseras. Det framkommer att styrdokumentens formuleringar i mycket liten grad påverkar den konkreta utformningen av forskarutbildning och handledarskap, samt att handledarnas principiella inställning till doktoranders insocialisering i olika forskningssammanhang uppvisar stor variation. Där hållningen är avvaktande eller avvisande kan den i hög grad härledas till en upplevd konflikt mellan olika aspekter av utbildningen och handledarskapet. Ett antal förekommande eller tänkbara strategier för att uppnå examensordningens mål diskuteras också i artikeln.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2011

Språk

Svenska

Sidor

89-100

Publikation/Tidskrift/Serie

Högre utbildning

Volym

1

Issue

2

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Swednet

Ämne

  • Religious Studies

Nyckelord

  • research education
  • supervision
  • the Humanities

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 2000-7558