Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kuben från Timaios som tillhygge i en kosmologisk debatt i 500-talets Alexandria

Författare

Redaktör

  • Gunnar af Hällström

Summary, in Swedish

Johannes Filoponos skrift De opificio mundi är formellt en kommentar till skapelseberättelsen i Genesis men i verkligheten en polemik mot hans samtida Kosmas Indikopleustes och dennes uppfattning om universums struktur. I sin Topographia Christiana hävdade Kosmas, att jord och himmel tillsammans bildade en fyrkantig tvåvåningsbyggnad med valvtak, och fann stöd för denna uppfattning i Bibeln. Filoponos försvarade den grekiska filosofins världsbild med dess klotformiga jord och sfäriska himmel och hävdade, att det var denna struktur som beskrevs i Bibeln. Ett bibelställe beredde honom dock speciella svårigheter, Job 38.38, där Gud får säga att han har fäst himlen vid jorden ”som en kub vid en sten”. När Filoponos skall göra detta yttrande förenligt med uppfattningen att himlen är sfärisk, tillgriper han det Timaios-ställe (55e), där kuben sammanställs med elementet jord. Samma Timaios-ställe hade Filoponos tidigare använt i sin polemik mot de platoniker som delade Aristoteles uppfattning att världen inte är skapad utan existerar av evighet, något som den kristne Filoponos inte kunde acceptera.

Publiceringsår

2009

Språk

Svenska

Sidor

29-50

Publikation/Tidskrift/Serie

Människan i universum. Platons Timaios och dess tolkningshistoria. Texter från Platonsällskapets symposium i Åbo 2007, Åbo 2009

Dokumenttyp

Konferensbidrag

Förlag

Åbo Akademis förlag

Ämne

  • Languages and Literature

Conference name

Människan i Universum. Platons Timaios och dess tolkningstradition

Conference date

2007-06-07 - 2007-06-10

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-952-12-2257-3