Om Sanning och Rätt

Publiceringsår: 2008
Språk: Svenska
Sidor: 31-54
Publikation/Tidskrift/Serie: FRAMTIDSBOKEN: Volym 1.0 "The Darling Conceptions of Your Time"
Volym: 1.0
Dokumenttyp: Del av eller Kapitel i bok
Förlag: Lunds universitet

Sammanfattning

"It is not the eyes that fool you, it’s not the ears that can’t hear It’s the darling conceptions of your time that makes you feel this way"

Detta sjunger 1600-talsastronomen Galileo Galilei i denna artikel i FRAMTIDSBOKEN, och artikeln kretsar, precis som alla sex ingående artiklar, kring konceptuella problem knutna till vår tid och ett samhälle som är mer och mer uppkopplat. Dessa dilemman är såväl juridiska som tankemässiga och har att göra med en samhällsförändring knuten till en digital revolution.

Om Sanning och Rätt handlar om Akademins och Rättens roll i samhället idag. Artikeln handlar om samhällsförändring, olika förhållningssätt till denna förändring, och hur föreställningar blir betraktade som Sanna och Rätta. Artiklen diskuterar upphovsrättens historiska utveckling i kombination med teknikens. Genomgående i artikeln förekommer citat från en sång, The Darling Conceptions of Your Time, som behandlar samma tema som artikeln, med den (meta-)pedagogiska poängen i att finnas sökbar och nedladdningsbar på Internet.

Nyckelord

• Law and Society