Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tillgänglighet och cad-verktyg

Författare

Summary, in Swedish

Idag finns goda kunskaper om hur den byggda miljön bör utformas för att möjliggöra tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Trots detta tillämpas kunskaperna inte i tillräcklig omfattning, varken i nybyggnad, ombyggnad eller förvaltning. Nya PBL ställer kravet att tillgänglighet skall vara tillgodosedd för att bygglov skall beviljas. Ut-formning för tillgänglighet måste vara en integrerad del av utformningsarbetet.

Vid byggnadsprojektering används sedan flera år objektorienterade cad-verktyg. Under projekteringen skapas en 3D modell av byggnaden bestående av information om bygg-delarna och deras egenskaper. Metoden kallas bygginformationsmodellering, BIM. Många av svårigheterna att med traditionella ritningar kommunicera och utvärdera resultat av utformningsarbete kan övervinnas genom 3D modellering och BIM.

Projektet har haft som syfte att bidra till utveckling av objektorienterade cad-verktyg som stöder utformning för tillgänglighet av byggd miljö. Fokus ligger vid medel att underlätta tillgänglighet för personer med fysiska funktionshinder. Projektet har avgränsats till principer för analys av tillgänglighet avseende rumsliga krav enligt Svensk Standard SS 91 42 21:2006, dels på friyta för vändning med rullstol, dels på friyta vid passage och öppnande av dörrar. Verktyget avses stödja både projektörer och tillgänglighetsexperter vid analys och utvärdering av egenskaper för tillgänglighet.

I Appendix 5 redovisas tillämpning av programvaran med danska regler för tillgänglighet.

Arbetet som utförts vid Lunds Universitet/LTH i samverkan med tillgänglighetsexpertis och programutvecklare och representanter för organisationer och företag, har resulterat i applikationer, add-on/in, för de i Sverige ledande cad-verktygen Archicad och Revit.

Projektet har finansierats med anslag från Formas-BIC 7 ”Hållbar utveckling av byggd miljö”, Hjälpmedelsinstitutets regeringsuppdrag ”Teknik för äldre” och Interreg IV.

Avdelning/ar

  • Design Methodology

Publiceringsår

2012

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

Division of Design Methodology, Lund University, Faculty of Engineering

Ämne

  • Civil Engineering

Nyckelord

  • BIM
  • Tillgänglighet
  • Rullstol

Status

Published

Forskningsgrupp

  • Design Methodology

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISRN LUTADL/TAPM - 12/7001 – SE