Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Young women choosing contraceptives : stories about information literacy practices related to evaluation and use of information sources

Författare

Summary, in Swedish

I artikeln presenteras delresultat från ett doktorand-projekt om informationskompetenspraktiker i svenskt vardagsliv: unga kvinnors (18-23 år) informations-kompetenspraktiker när de väljer preventivmedel. Syftet är att förstå de unga kvinnornas perspektiv som det kommer till uttryck i deras berättelser om val och värdering av informationskällor om preven-tivmedel.En metod inspirerad av narrativa intervjuer an-vändes i kombination med visuella verktyg. Resultat från tidigare intervjuer och observationer från ung-domsmottagningar användes också i analysen, som gjordes med de analytiska ingångarna verktyg, me-ningserbjudanden, kognitiv auktoritet och ansatser till bedömning av trovärdighet.Analysen visar att störst auktoritet gav de unga kvinnorna, genom tillit, till nära relationer. Mest användbara var barnmorskor och ungdomsmottag-ningar, som gavs auktoritet genom sin professionella utbildning. Kontroll och balans var de ansatser till bedömning av trovärdighet som användes. Länken mellan barnmorskorna och staten diskute-ras liksom den varierande förståelsen av källkritisk vokabulär. Slutligen görs en kritisk granskning av den dominerande uppfattningen att informations-kompetenspraktiker endast relaterar till text samt den underförstådda kausala relationen mellan informationskompetens och agerande.

Publiceringsår

2011

Språk

Engelska

Sidor

19-31

Publikation/Tidskrift/Serie

Dansk biblioteksforskning

Volym

7

Issue

2/3

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Danmarks biblioteksskole

Ämne

  • Information Studies

Nyckelord

  • Library and information studies

Status

Published

Projekt

  • Young women's evaluation of information sources before choosing a contraceptive: information literacy practices

Forskningsgrupp

  • Information Studies

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1901-1040