Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

En nutida gesällvandring - Utlandspraktik vid sex svenska industrigymnasier

Författare

Summary, in Swedish

Svenskar har under en längre tid besökt internationella kunskapscentra. Redan under medeltiden började hantverkare att göra gesällvandringar på kontinenten och senare reste ingenjörer till ledande industriländer. Dessa grupper kom tillbaka med nya kunskaper som bidrog till att Sverige inte bara kunde hänga med i den teknologiska utvecklingen utan också under perioder tillhöra de ledande länderna. Idag har Sverige ett väl utvecklat system för yrkesutbildning, men i takt med den ökande globaliseringen har ett nytt behov av internationellt kunskapsutbyte uppstått.



I detta papper undersöker vi yrkesinriktade gymnasieprogram vid några större industriföretag som använder sig av utlandspraktik som ett obligatoriskt inslag i utbildningen. Vi intervjuar programansvariga för att söka svar på frågan om vad utlandspraktiken tillför som inte kan läras på hemmaplan. Vi undersöker också hur eleverna ser på att praktik utomlands är obligatorisk under utbildningen. Är detta exempelvis ett inslag som har spelat en viktig roll för deras utbildningsval?



Undersökningen utgör en dagsaktuell del av ett större projekt om kunskapsöverföring via kvalificerad arbetskraft under 1900-talet.

Publiceringsår

2012

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Konferensbidrag

Ämne

  • Economic History

Nyckelord

  • utlandspraktik
  • praktik
  • yrkesutbildning
  • utbildning
  • placements abroad
  • industrigymnasier
  • utbildningshistoria

Conference name

Femte nordiska utbildningshistoriska konferensen

Conference date

2012-09-26

Status

Unpublished