Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Validity and usability of a virtual reality intraocular surgical simulator

Författare

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Gråstarrskirurgi är en av de vanligaste kirurgiska ingreppen i Sverige med runt 90 000 operationer utförda varje år. En åldrande befolkning med ökade krav på livskvalitet och god synskärpa har lett till en ökad operationsfrekvens och fler kirurger behöver utbildas. Utbildning av nya gråstarrskirurger sker förutom ett fåtal träningstillfällen på grisar, framförallt på patienter. Utbildning är kostsam och komplikationer är högre för nya kirurger jämfört med erfarna. Inom flygindustrin används simulatorer för utbildning av nya piloter. Piloter måste klara fastställda krav innan de flyger nya plan. Ingen sådan standard finns för blivande gråstarrskirurger.

Kirurgisimulatorer har använts inom andra kirurgiska discipliner för träning och utbildning och rapporter har visat att simulatorträning har förbättrat utfall vid verkliga operationer. Syftet med detta arbete var att utvärdera Eyesi, en simulator för träning av gråstarrskirurgi, och undersöka inlärningskurvor. Dessutom ville vi undersöka om faktorer som stereoseende och en persons kön skulle ha betydelse för hur man presterade i simulatorn.

Vi fann att gråstarrskirurger klarade träningen i simulatorn bättre än icke-kirurger. Analys av inlärningskurvor visade klar förbättring vid träning. En individs stereoseende visade sig korrelera med prestation i simulatorn så att ju bättre stereoseende desto bättre prestation men det var stora individuella variationer. Vi såg ingen skillnad i prestation mellan män och kvinnor. Simulatorbaserad träning av gråstarrskirurgi har en potential att flytta den första delen av inlärning ut ur operationsrummet.

Publiceringsår

2013

Språk

Engelska

Publikation/Tidskrift/Serie

Lund University Faculty of Medicine Doctoral Dissertation Series

Volym

2013:48

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Department of Clinical Sciences, Lund University

Ämne

  • Clinical Medicine

Nyckelord

  • simulator
  • cataract surgery
  • learning
  • training
  • Eyesi

Status

Published

Forskningsgrupp

  • Ophthalmology (Malmö)

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1652-8220
  • ISBN: 978-91-87449-18-5

Försvarsdatum

17 maj 2013

Försvarstid

13:00

Försvarsplats

MFC Lilla Aulan, Jan Waldenströms gata 5, Ingång 59, Skånes Universitetssjukhus

Opponent

  • Per Söderberg (MD, PhD)