Isidiate entities in the Teloschistales and their ecological and evolutionary significance.

Författare:
Publiceringsår: 1990
Språk: Engelska
Sidor: 307-320
Publikation/Tidskrift/Serie: Lichenologist
Volym: 22
Nummer: 3
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Cambridge University Press

Sammanfattning

Thirteen isidiate taxa in the Teloschistales are briefly discussed, i.e. Letrouitia corallina (Müll. Arg.) Hafellner, L. leprolyta (Nyl.) Hafellner, Caloplaca bassiae (Ach.) Zahlbr., C. granulosa (Müll. Arg.) Jatta, C. herbidella (Hue) H. Magn., C. isidiigera Vězda, C. isidiosa (Vainio) Zahlbr., C. littorea Tavares, C. namibensis Kärnef., C. ochraceofulva (Müll. Arg.) Jatta, C. verruculifera (Vainio) Zahlbr., Xanthoria domogledensis Vezda and X. isidioidea (Beltr.) Szat. The presumed origins and affinities of these taxa, which are also often fertile, are discussed. The role of isidia in reproduction and dispersal, and the justification of specific status in some of these taxa is questioned.

Nyckelord

• Botany