Konkurrensen om offerrollen i överlevandes berättelser efter kriget i Bosnien

Competition for victimhood in stories of survivors from the Bosnian war
Författare:
  • Goran Basic
Publiceringsår: 2014
Språk: Svenska
Sidor: 203-228
Publikation/Tidskrift/Serie: Tidsskrift for Samfunnsforskning
Volym: 55
Nummer: 2
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Universitetsforlaget A S

Sammanfattning

I denna artikel analyseras muntligt gestaltade erfarenheter hos 27 överlevande efter kriget i nordvästra Bosnien under 1990-talet. Syftet är att dels beskriva hur de intervjuade framställer det sociala fenomenet «offerskap», dels analysera diskursiva mönster som medverkar i konstruktionen av kategorin «offer». Aktörernas anspråk på statusen «offer» skapar en konkurrens om offerrollen efter kriget. Konkurrensen mellan kategorierna tycks utspela sig på en symbolisk nivå. Reproducerandet av konkurrens om offerrollen tycks upprätthålla de gränsdragningar som spelades ut så tydligt under kriget.
The aim of this article is to analyse verbally portrayed experiences of 27 survivors of the 1990’s war in northwestern Bosnia. My focus is on describing how the interviewees portray the social phenomenon of «victimhood» and on analysing the discursive patterns that contribute to construction of the category «victim». When, after the war, different actors claim this «victim» status, it sparks a competition for victimhood. The competition between categories seems to

take place on a symbolic level. By reproducing this competition for the victim role, all demarcations, which were played out so skilfully during the war, are kept alive.

Nyckelord

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • victim
  • crime