Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Remissvar Rättsligt skydd för biotekniska uppfinningar – genomförande av direktiv 98/44/EG

Författare

Summary, in Swedish

Fakulteten noterar att förslag nu läggs – mer än ett år försenat – för genomförande av direktivet, men att ny lagstiftning inte avser att träda i kraft förrän den 1 juli 2002. Det är alltid beklagligt med förseningar i genomförandet av central gemenskapslagsstiftning.

Utrymmet för den svenske lagstiftaren att skapa egna nya lösningar begränsas av det detaljerade direktivet. Sverige måste uppfylla direktivets krav, samtidigt som möjligheterna att gå längre begränsas av EG-domstolens tolkningsföreträde. Viss möjlighet föreligger dock att ta hänsyn till andra internationella överenskommelser såsom TRIPs och Konventionen om biologiskt mångfald, samt European Patent Convention och Patent Cooperation Treaty. De i promemorian föreslagna lagändringarna syftar därför till att införliva bestämmelserna i svensk rätt på ett så direktivtroget sätt som möjligt, anpassat till den svenska patentlagens form. Promemorian föreslår därtill närmast språkligt redaktionella ändringar för att modernisera patentlagen.

Publiceringsår

2001

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Remissyttrande

Ämne

  • Law

Nyckelord

  • EU
  • bioteknik
  • patent
  • bioteknikdirektivet: civilrätt
  • private law

Status

Unpublished