Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Anm. St Clair Renard, Susanne, Fri rörlighet för tjänster, 2007, Iustus förlag

Författare

Summary, in Swedish

Kommissionen klargör i en konkurrensrapport från 2004 att tjänster spelar en viktig roll för den europeiska ekonomin. 10% av den totala arbetskraften sysslar med professionella tjänster med en omsättning på cirka 1.000 miljarder Euro. Denna sektor, som bara är en del av den totala tjänstesektorn växer med full kraft. 70% av bruttonationalprodukten i enskilda medlemsstater kan hänföras till tjänster, men bara 20% av den mellanstatliga handeln har denna koppling. Skillnaderna tyder på att det europeiska samarbetet bara är i sin linda på tjänsteområdet.

Trots områdets betydelse har det inte blivit belyst i Sverige på samma sätt som annan europarätt – t.ex. fria varurörelser eller konkurrensrätt. Susanne St Clair ger sig därför på goda grunder i kast med ett viktigt rättsområde för såväl praktisk verksamhet som akademisk forskning när hon i sitt avhandlingsprojekt behandlar fri rörlighet för tjänster och klargör hur denna frihet kan begränsas av nationella åtgärder.

Publiceringsår

2008

Språk

Svenska

Sidor

825-825

Publikation/Tidskrift/Serie

Europarättslig tidskrift

Issue

3

Dokumenttyp

Bokrecension

Förlag

Europarättslig Tidskrift

Ämne

  • Law

Nyckelord

  • tjänster
  • fri rörlighet
  • EU
  • EU law
  • EU-rätt

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1403-8722