Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kommunala tillväxtstrategier: Mobilisering av aktörer och resurser

Författare

Summary, in Swedish

Sammanfattning



Denna rapport handlar om tillväxt och kommunala strategier för att nå tillväxt. I rapporten görs en översikt över olika tillväxtbegrepp och hur kommuner kan välja att prioritera bland olika målsättningar. Dessutom görs en analys av vilka faktorer som påverkar utfallet av kommunernas arbete samt hur de kan agera strategiskt för att skapa tillväxt.



Trots att kommuner i grunden kan ha mycket olika förutsättningar finns det ett antal gemensamma komponenter. En kommunal strategi för tillväxt tar sin utgångspunkt i specifika lokala förutsättningar. Utifrån dessa kan komunnen initiera skapandet av en vision som bygger på dessa. Därigenom kan man utveckla lokala styrkor och möjligen också utveckla nya, som kompletterar de befintliga. Kommunernas strategier bygger sedan på att anpassa kommunens egna resurser och insatser för att involvera och engagera andra aktörer i arbetet med att realisera visionen. Endast genom att få fler aktörer att dela visioner och målsättningar kan de bidra aktivt för att nå dem.



En strategi för kommunal tillväxt handlar då om att i största möjliga grad bygga på de lokala förutsättningarna, och utifrån dessa skapa en vision som såväl kommunala som andra aktörer kan arbeta gentemot. Nyckelfaktorn för att lyckas är att få alla dessa olika aktiviteter och insatser att verka i samma riktning och bli ömsesidigt förstärkande. Ju större gemensam nämnare man kan skapa, desto fler krafter verkar för tillväxt.

Publiceringsår

2013

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Nationella kommunforskningsprogrammet

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

Kommunforskning i Väst

Ämne

  • Business Administration

Nyckelord

  • strategy
  • local development
  • growth
  • municipality

Status

Published

Report number

24

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-91-87454-13-4