Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

EU:s sockerreform: Effekter för u-länder som exporterar socker till EU

Författare

Summary, in English

Sockerproduktionen tillhör de sektorer inom EU som erhållit de högsta stöden inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken. Motståndet mot en reform har därför av förklarliga skäl varit stort från främst råvaruproducenterna samtidigt som reformkraven växt sig allt starkare. När nu EU har lyckats få majoritet för ett steg i en reformering av sockerregleringen innebär detta ett väsentligt genombrott i det reformarbete som pågår inom den gemensamma jordbrukspolitiken. Effekterna av detta reformbeslut är emellertid komplexa. I första hand gäller det de konsekvenser reformen får för betodlare inom EU och de utvecklingsländer som genom preferensavtal har fått del av det höga stödet inom EU. I denna rapport analyseras reformen direkta och indirekta effekter för olika parter på marknaden. Vem vinner och vem förlorar på reformen i ett medellångt perspektiv?

Ämne

  • Economics

Status

Published

Report number

2006:6