Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Incestdebatten i Sverige 1982–96

Författare

Summary, in Swedish

I den här artikeln studeras incestdebatten i Sverige under perioden 1982–96. Med utgångspunkt i ett diskursteoretiskt perspektiv undersöks politiska processer, kunskapsproduktion och kamp om tolkningsföreträde i relation till hur incest definierades, debatterades och hanterades. Materialet är enskilda aktörers eller hela organisationers diskursiva praktiker, så som de kom till uttryck i publicerad text. Först identifieras en period av pionjärskap och opinionsbildning, där kritik riktades mot det socialmedicinska avvikarperspektiv som dominerat under lång tid. Under den här fasen var incest som kvinnofråga, respektive incest som barnfråga två parallella, perspektiv. Därefter beskrivs en period av byråkratisering och handlingsorientering som resulterade i ett explicit tolknings­företräde för barnperspektivet med syfte att stärka barns rättstrygghet. Slutligen beskrivs en period av motstånd och bakslag. Kritik kom att riktas mot det samhälle som upplevdes utsätta oskyldiga män för rättsövergrepp, och mot ”kvinnorna” (mödrar, kvinnliga professionella och kvinnorörelsen) som ansågs ha fått för mycket makt. På ett analytiskt plan diskuteras hur kampen om tolkningsföreträde i synen på incest kan förstås som ett uttryck för en generell könspolitisk problematik.

Publiceringsår

2013

Språk

Svenska

Sidor

15-44

Publikation/Tidskrift/Serie

Sosiologi idag

Volym

43

Issue

4

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Ämne

  • Ethnology

Nyckelord

  • kamp om tolkningsföreträde
  • incest
  • diskursteori
  • Politik
  • etnologi

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1893-4617