Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fastighetstillbehör

Redaktör

Summary, in Swedish

I JB 2 kap regleras vad som är tillbehör till fastighet. Tillbehören delas in i tre grupper: allmänna tillbehör (ex byggnader, träd mm), byggnadstillbehör (hissar, vitvaror mm) och industritillbehör. I många fall utgör fastighetstillbehören ett mycket större värde än själva marken, vilket gör dem särskilt betydelsefulla vid överlåtelser och pantsättning. Fastighetstillbehör kan även finnas utanför den egna fastigheten genom t ex servitut. Lantmäterimyndigheten kan besluta om överföring, frigörande och fastighetsbestämning av fastighetstillbehör.



Vi strävar efter att ordna ett seminarium som ger klara och handfasta besked på frågor om gränsdragningen mellan fastighetstillbehör och lös egendom, liksom om bestämningen mellan tillbehörskategorierna. För att uppnå det syftet har vi anlitat framstående föreläsare:

o Tekn Dr Barbro Julstad, Stockholm

o Auktoriserade fastighetsvärderaren Peter Samuelsson, Bryggan Fastighetsekonomi Malmö

o Jur Dr Peter Strömgren, Uppsala universitet, författare till Tillbehör och accession (2012)

o Fastighetsrättslige experten Peter Wiström, Lantmäteriets huvudkontor Gävle

o Universitetsadjunkt Fredrik Warnquist, Fastighetsvetenskap LTH

o Professor Ulf Jensen, Fastighetsvetenskap LTH

Publiceringsår

2013

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Konferensbidrag

Förlag

Fastighetsvetenskap

Ämne

  • Civil Engineering

Status

Published