Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fastighetsrättsliga ersättningar

Redaktör

Summary, in Swedish

För bebyggelse, infrastruktur och bevarande finns lagar för tvångsvis åtkomst till mark. De fastighetsrättsliga ersättningsreglerna ger inte bara grunden för ersättningarna vid den tvångsvisa markåtkomsten utan sätter framförallt ramarna för de frivilliga situationerna. Vad ger ersättning och vad ger inte ersättning? Det finns många olika metoder och normer inom området och dessutom skiljer man på skadeståndsfall, vinstfördelningsfall och rådighetsinskränkningar. De grundläggande ersättningsreglerna i expropriationslagens 4 kap ändrades den 1 augusti 2010, bland annat genom regeln att normal ersättning skall uppgå till 125 % av fastighetsvärdet. Fastighetsrättsliga ersättningar är därför högintressanta för många på fastighetsmarknaden: mark- och exploateringsansvariga inom kommuner, lantmätare, jurister, banker, bygg- och fastighetsbolag samt fastighetsmäklare.



Vi strävar efter att ordna ett seminarium som ger klara och handfasta besked på frågor om fastighetsrättsliga ersättningar vid tvångsvis ianspråktagande av mark och vid restriktioner på användningen av fastigheter. För att uppnå det syftet har vi anlitat framstående föreläsare:

o Advokaten Anders Linnerborg, Setterwalls Advokatbyrå, Malmö

o Fastighetsrättslige experten Eije Sjödin, Lantmäteriets huvudkontor, Gävle

o Universitetsadjunkt Fredrik Warnquist, Fastighetsvetenskap LTH

o Fastighetsrättsliga experten Marianne Carlbring, Vänersborg

o Tekniska rådet Sören Karlsson, Mark- och miljödomstolen, Vänersborg

o Professor Ulf Jensen, Fastighetsvetenskap LTH

o Advokaten Viveca Dahlin, Landahl Advokatbyrå, Stockholm

Publiceringsår

2011

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Konferensbidrag

Förlag

Fastighetsvetenskap

Ämne

  • Civil Engineering

Status

Published