Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Justitia et Prudentia. Rättsbildning genom rättstillämpning. Svea hovrätt och testamentsmålen 1640-1690. Andra reviderade upplagan

Författare

Summary, in Swedish

Ordet ”testamente” förekom för första gången i svenska sammanhang vid mitten av 1100-talet. Under medeltiden användes testamenten huvudsakligen för gåvor till kyrkan, men under 1600-talet förändrades tillämpningen. Upprättandet av ett testamente blev istället, precis som idag, en möjlighet för den enskilde att själv bestämma över fördelningen av den egna egendomen vid ett framtida arvskifte. Användningen av testamenten ökade kraftigt i Sverige under andra hälften av 1600-talet, och framför allt adeln utnyttjade institutet som en rättslig strategi för att hålla samman förmögenheten inom familjen. Ett problem i sammanhanget var dock att testamentsinstitutet praktiskt taget inte var reglerat i de medeltida lagarna. Detta, i kombination med att antalet testamentsmål ökade markant, medförde stora problem för rättsväsendet under stormaktstiden.



Hur gick domstolarna till väga för att lösa de uppkomna tvisterna och fylla luckorna i de gamla undermåliga lagarna? I den föreliggande avhandlingen undersöks hur Svea hovrätt, den äldsta av de svenska hovrätterna, hanterade testamentstvister under perioden 1640-1690. I fokus för undersökningen, som huvudsakligen bygger på källmaterial från hovrättens dömande verksamhet, står hovrättens rättsbildande funktion. Vilka rättskällor och vilka rättsliga argument använde sig rättens ledamöter och de rättssökande parterna av för att motivera rätten att testamentera, trots avsaknaden av lagar på området?

Publiceringsår

2014

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Skrifter utgivna av Institutet för rättshistorisk forskning, grundat av Gustav och Carin Olin. Serien 1, Rättshistorisk bibliotek

Volym

70

Dokumenttyp

Bok

Förlag

Institutet för rättshistorisk forskning

Ämne

  • Law

Nyckelord

  • rättshistoria
  • legal history

Status

Published

Forskningsgrupp

  • Legal history

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0534-2716