Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Development of a Test Procedure for Sandwich Panels using ISO 9705 Philosophy Nordtest Project nr 1432-99

Författare

Summary, in Swedish

Ett antal försök på olika typer av sandwichpaneler har genomförts. De valda sandwichpanelerna inkluderar de vanligaste kärnmaterialen. Två olika fullskaletester har genomförts. En av dem var utförd enligt ISO 9705 d.v.s. försök där panelerna var monterade inuti ett obrännbart rum. Det andra sättet av fullskaletesten var utförd genom att använda ett fristående rum under en stor kalorimeter. Denna kalorimeter tillät inte bara mätning av HRR och SPR till övertändning utan också efter. Försöken visade att fullskaletest av fristående rum är möjlig och att det tillåter korrekt montering av panelerna så att det motsvarar verklig användning. Resultaten visade att det fristående ger högre brandpåverkan jämfört med där panelerna är monterade inomhus. Men det var inte lätt att göra en sådan jämförelse då monteringen alltid skiljer sig vid skiftande utförandet. Huvuduppgiften för projektet var att utvärdera möjligheterna att testa fristående montering med HRR och SPR mätningar samt behålla filosofin från ISO 9705. Detta mål uppfylldes. En liten studie om sambandet mellan SBI test och fullskaleprovning har också genomförts. Studien visade på dålig korrelation mellan SBI och fullskaleförsöken.

Publiceringsår

2000

Språk

Engelska

Publikation/Tidskrift/Serie

SP RAPPORT

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

STATENS PROVNINGSANSTALT

Ämne

  • Building Technologies

Nyckelord

  • Byggnadsteknik
  • Brandskydd
  • Brandsäkerhet
  • Byggnadsmaterial
  • Materialprovning

Status

Published

Report number

2000:26

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0284-5172