Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Human papillomaviruses of skin and genital lesions

Författare

  • Hanna K Johansson

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Omkring 16% av alla cancerfall i världen beräknas vara orsakade av infektioner och omkring 5% av dessa orsakas av humant papillomvirus (HPV). HPV har etablerats som orsak till livmoderhalscancer och kondylom (könsvårtor). HPV-typer som förekommer på hud har förknippats med icke-melanom hudcancer såsom skivepitelcancer (SCC) men också ofarliga hudhudförändringar som aktinisk keratos (AK). HPV-typer brukar delas upp i sådana som hittas på slemhinnor och sådana som hittas på hud.

Vi har analyserat både hudskador och könsvårtor för förekomst av HPV-DNA, samt uttryck av HPV-mRNA bland celler från livmoderhalsen med lätta cellförändringar.

När vi använde en generell sekvenseringsteknik för att upptäcka DNA-virus bland hudförändringar (SCC, AK och keratoakantom) fann vi en större mångfald av olika HPV-typer från huden. Totalt identifierade vi DNA-sekvenser från 15 kända HPV-typer, fyra tidigare kända förmodade HPV-typer och två förmodade nya typer. Vi undersökte hur vanliga två av HPV-sekvenserna som hittades var (SE42 och SE46) i olika prover från hud. Det visade sig att dessa var ovanliga (påvisades hos 2% av patienterna) och hittades främst i pinnprover från hudytan. SE42 klonades och är nu erkänd som HPV155.

Vi har identifierat 36 olika slemhinne-HPV-typer i borstprov från ytan av kondylom. Dessa HPV-typer representerar en baslinje av vilka typer som är vanligast före införandet av HPV-vaccinationsprogrammet i Sverige. De tre vanligaste typerna var HPV6 (62%), 16 (13%) och 11 (10%). Efter utökad testning av kondylom som var HPV-negativa (50 st) påvisade vi 21 patienter som var positiva för HPV-typer som normalt hittas på hud, däribland nya HPV153.

Efter generell sekvensering (n = 40) av HPV-negativa kondylom upptäckte vi fyra olika HPV-typer utan också sex kända slemmhinne-typer, men också tre tidigare beskrivna förmodade HPV-typer och 22 nya förmodade hud-typer. Nya HPV175 och HPV180 isolerades.

I mRNA-studien tittade vi på uttrycket av HPV-mRNA i lätta cellförändringar bland celler från livmoderhalsen. mRNA visar på en aktiv infektion. Alla inkluderade kvinnor var HPV-DNA positiva vid starten av studien. Över 90% av proverna var positiva för HPV-mRNA fastän endast ca 30% av kvinnorna utvecklade svårare cellförändringar, förstadier till livmoderhalscancer, under uppföljningsperioden på 4,5 år. Ett HPV-mRNA negativt prov från livmoderhalsen tycks skydda från utveckling av svåra cellförändringar.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2014

Språk

Engelska

Publikation/Tidskrift/Serie

Lund University Faculty of Medicine Doctoral Dissertation Series

Volym

2014:93

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Clinical Microbiology, Malmö, Lund University

Ämne

  • Microbiology in the medical area

Nyckelord

  • Human papillomavirus
  • condylomas
  • ASCUS
  • CIN1
  • non-melanoma skin cancer
  • metagenomic sequencing
  • PCR

Status

Published

Forskningsgrupp

  • Clinical Microbiology, Malmö

Handledare

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1652-8220
  • ISBN: 978-91-7619-022-7

Försvarsdatum

12 september 2014

Försvarstid

09:00

Försvarsplats

Main lecture hall of the department of Pathology, Jan Waldenströms gata 59, Malmö

Opponent

  • Ulf Gyllensten