Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Känslors plats i undervisningen om skönlitteratur : exempel från textkurser inom ämnet franska

Författare

  • Annika Mörte Alling

Redaktör

  • Alexander Maurits
  • Katarina Mårtensson

Summary, in Swedish

Känslors roll i vår relation till skönlitteratur är ett snabbt växande forskningsfält alltsedan « the affective turn » i början av 2000-talet, bl.a. tack vare forskare som Suzanne Keen (2007), Martha Nussbaum (2001), Jenefer Robinson (2005) och Jean-François Vernay (2013), även om man fortfarande inte vet mycket om verkliga läsares känslor.

Ändå har affekter, emotioner och känslor inte alls en självklar plats i vår undervisning om litteratur, inte heller inom akademin generellt. Vetenskap bör vara objektiv. Mycket stoff måste få plats i våra kurser. Vi har ofta få undervisningstimmar till vårt förfogande. Ont om tid finns till diskussioner om vad litteraturen betyder för oss rent känslomässigt och hur vi kan ha nytta av den i våra liv. Ändå är det paradoxalt nog just detta känslomässiga, existentiella förhållande till litteraturen som är huvudsaken. Vi vill läsa och behöver litteratur just därför att den engagerar och berikar oss känslomässigt.

I denna studie vill jag dels diskutera värdet av att integrera känslomässiga erfarenheter av skönlitteratur i undervisningen, dels ge några förslag på hur det kan göras rent praktiskt, utan att den vetenskapliga grunden hotas och utan att det ska vara omöjligt att bedöma studenterna. En nyutkommen samling artiklar inom fransk litteraturdidaktik kommer att utgöra ett stöd (Baroni, Rodriguez:2014).

Avdelning/ar

Publiceringsår

2016-11-14

Språk

Svenska

Sidor

43-60

Publikation/Tidskrift/Serie

Högskolepedagogik i humanistisk och teologisk utbildning : Proceedings från Humanistiska och teologiska fakulteternas pedagogiska inspirationskoferens 2014

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Humanistiska och teologiska fakulteterna, Lunds universitet

Ämne

  • Specific Literatures
  • Specific Languages

Conference name

Pedagogisk inspirationskonferens för HT-fakulteternas lärare 2014

Conference date

2014-09-19 - 2014-09-19

Conference place

Lund, Sweden

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-91-88473-15-8
  • ISBN: 978-91-88473-15-8