Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Biases in Visual Selective Attention : Trait Anxious Individuals Avert Their Gaze From Unpleasant Stimuli

Författare

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Enligt vissa teorier så har individer med ångest en benägenhet att rikta sin uppmärksamhet mot negativa emotionella stimuli i omgivningen, medan de inte uppmärksammar positiva stimuli. Detta kan ta sig i uttryck i att de tittar mer på eller blir mer distraherade av till exempel arga ansikten, otäcka bilder eller negativa ord. Det övergripande syftet med avhandlingen var att undersöka denna frågeställning. Inget av de experiment som gjordes här kunde dock bekräfta teorierna ovan. En sammanfattande analys av alla försök i avhandlingen visade tvärtom att individer med ångest är mer benägna än andra individer att titta bort från negativa stimuli. Även om den var statistiskt säkerställd så var dock denna effekt ganska liten. Benägenheten att titta bort från arga ansikten ska alltså inte ses som en viktig orsak till varför man har ångest; istället bör man dra slutsatsen att vissa människor tidigt i varseblivningsprocessen ibland väljer att sålla bort hotande information. Det fanns också andra intressanta fynd i var och en av studierna. Ett experiment visade till exempel att man ibland vänder bort blicken från arga ansikten utan att vara medveten om att man gör detta. Det är uppenbart att resultaten i avhandlingen inte stämmer med ångestteorierna som nämndes ovan; en genomgång av tidigare forskning visar dock att det föreligger metodologiska problem i den forskning som teorierna baseras på.

Publiceringsår

2002

Språk

Engelska

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Department of Psychology, Lund University

Ämne

  • Psychology

Nyckelord

  • Psychology
  • eye-movements
  • attentional biases
  • Anxiety
  • attention
  • Psykologi

Status

Published

Handledare

  • [unknown] [unknown]

Försvarsdatum

21 februari 2002

Försvarstid

10:15

Försvarsplats

Samarkand

Opponent

  • Brendan P. Bradley