Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

The informational value and usefulness of serum retinoid measurements. Studies on biological variation, including infancy and pregnancy, and influence of fasting, antiepileptic drugs and ethanol

Författare

  • Maria Berggren Söderlund

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Vitamin A är nödvändigt för kroppen. Det behövs för synen och för normal utveckling av foster och celler. Vitamin A krävs t. ex. också för optimalt immunförsvar och för fortplantningen.



Ett stort globalt problem är vitamin A-brist i tredje världen, framför allt hos barn och gravida. Vitamin A-brist hos dessa grupper ger upphov till bl. a. blindhet och ökad dödlighet i infektionssjukdomar. Överskott av vitamin A ger också symptom t. ex. förhöjt tryck innanför skallbenet. De flesta av symptomen går tillbaka av sig själva, men vid intag av höga nivåer av vitamin A under graviditeten är risken stor för fostermissbildningar.



Olika vitamin A-preparat finns dels som vitamintillskott, dels som behandling för vissa hud- och ögonsjukdomar samt vid några speciella tumörsjukdomar.



Vitamin A finns i flera olika former. Upplagringsformen är retinylpalmitat som finns i höga halter i levern. Retinol är den form som är förstadium till de aktiva formerna. I ögat är retinal viktigt, i resten av kroppen är det all-trans-retinsyra som är aktivt. All-trans-retinsyra binder sig till en speciell bindare (receptor), retinsyrareceptorn. Retinsyra tillsammans med retinsyrareceptorn binder in till arvsanlagen, DNA och styr vilka äggviteämnen som produceras. 13-cis retinsyra är en annan form som inte är aktiv.



För att kontrollera vitamin A-balansen brukar man analysera retinolhalten i blod. Retinolhalten är dock inte alltid sänkt vid vitamin A-brist, och inte alltid förhöjd vid vitamin A-förgiftning.



Vi har undersökt om man kan ha nytta av att mäta den aktiva formen all-trans-retinsyra jämfört med förstadiet retinol. Dels har vi undersökt hur de olika vitamin A-formerna varierar beroende på själva mätningen och beroende på den inneboende variationen i en människa och på variationen mellan olika människor. Dels har vi jämfört retinol- och retinsyrahalterna i en situation, där vi vet att retinol sjunker. Slutligen har vi också studerat retinol- och retinsyrahalterna i två olika situationer där vi har haft hypoteser att all-trans-retinsyra påverkas men inte retinol.



Vi har funnit att retinsyraanalysen är tillräckligt bra för att kunna identifiera bristtillstånd. Om man ska leta efter mindre skillnader är det bra att jämföra samma person över tiden eller att ha jämförelser med en grupp som liknar den undersökta personen (t. ex. samma kön). Vi har också funnit att all-trans-retinsyra varierar över dygnet vilket inte retinol gör. Män har lägre halt än kvinnor avseende all-trans-retinsyra, medan förhållandet är det omvända när det gäller retinol. Nyfödda barn har betydligt lägre halter av både retinsyra och retinol än vuxna. Under graviditeten ökar halten av all-trans-retinsyra medan retinolkoncentrationen är opåverkad. Vid fasta sjunker både retinol och retinsyra, men det går inte att förutspå retinsyrahalten efter retinolhalten i det enskilda fallet. Vid behandling med vissa mediciner mot epilepsi sjunker all-trans-retinsyrahalten men retinolnivån är opåverkad. Slutligen har vi också undersökt alkoholister under och efter rus. Hypotetiskt skulle retinsyrahalten vara lägre under rus än efter, men detta kunde inte bevisas. Precis som vid fasta går det inte att förutspå retinsyrahalten efter retinolhalten i det enskilda fallet.



Sammanfattningsvis ger retinsyrabestämningen annan information än retinolbestämningen. Retinsyraanalysen är användbar och nödvändig för att studera speciella frågor om vitamin A-omsättningen och den är en lovande analys i ett antal olika kliniska situationer, speciellt vid bristtillstånd. Fler studier krävs för att utvärdera detta.

Publiceringsår

2003

Språk

Engelska

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Maria Berggren Söderlund, Inst of Laboratory Medicine, Dept of Clinical Chemistry, University Hospital, SE-221 85 Lund,

Ämne

  • Pharmacology and Toxicology
  • Medicinal Chemistry

Nyckelord

  • Klinisk kemi
  • Clinical chemistry
  • vitamin A deficiency
  • teratogenicity
  • ethanol
  • antiepileptic drugs
  • caloric restriction
  • infant
  • pregnant
  • biological variation
  • 13-cis retinoic acid
  • all-trans retinoic acid
  • Vitamin A
  • retinol

Status

Published

Handledare

  • [unknown] [unknown]

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 91-628-5622-7

Försvarsdatum

17 april 2003

Försvarstid

10:15

Försvarsplats

Segerfalksalen, BMC, Lund

Opponent

  • Elvar Theodorsson (Prof.)