Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Monographs and Open Access

Författare

  • Aina Svensson
  • Jörgen Eriksson

Summary, in Swedish

Open access har till största delen handlat om att göra vetenskapliga tidskriftsartiklar fritt tillgängliga. Under senare år har allt flera initiativ som fokuserar på den vetenskapliga monografin kommit fram. Allt flera ser affärsmodellen för tryckta monografier inom humaniora och samhällsvetenskap som ohållbar och förlag, universitet och andra aktörer letar efter nya vägar för monografin. Den här artikeln presenterar ett svenskt projekt som framför allt tittar på två områden, att göra monografier fritt tillgängliga och att föreslå en nationell modell för vetenskaplig granskning av monografier. Som en del av projektets omvärldsbevakning besökte vi the” 4th Conference on Open Access Scholarly Publishing (COASP), 19-21 September 2012” och ger här en sammanfattning av sessionen som handlade om monografier och open access.

Publiceringsår

2013

Språk

Engelska

Publikation/Tidskrift/Serie

ScieCom Info

Volym

9

Issue

1

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Svenskt resurscentrum för vetenskaplig kommunikation (ScieCom)

Ämne

  • Information Studies

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1652-3202