Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sikhism i Sverige : att bygga guruns tron genom hängivenhet och osjälvisk tjänst

Författare

Redaktör

  • Daniel Andersson
  • Åke Sander

Summary, in Swedish

Sikhism är i Sverige en liten religion med uppskattningsvis ett tusental anhängare. I det svenska samhället har sikherna främst uppmärksammats i samband med konflikter om deras symbolbruk av turban och dolk. Kapitlet behandlar några av de utmaningar som sikher möter i relationen med majoritetssamhället och reflekterar över hur de svenska sikherna har rekonstruerat och anpassat sitt religiösa liv till en ny social kontext. Inledningsvis ges en kort introduktion till den sikhiska religionens framväxt och en diskussion kring den religionsbild av sikhismen som har skapats och idag förmedlas genom olika medier. Kapitlet beskriver även sikhernas organisationsliv i Sverige och diskuterar hur en religiös identitet kan uppfattas på olika sätt. Den dubbla processen att både bevara en religiös tradition och samtidigt anpassa den till det svenska samhället framkommer i kapitlets skildring av hur sikherna har utformat ritualer och ceremonier på svensk mark. Kapitlet är baserat på samtal med sikher i svenska gurdwaras och sikhiska organisationer, och kan utgöra en introduktion för studenter och forskare som vill närma sig ett nytt forskningsfält.

Publiceringsår

2005

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Det mångreligiösa Sverige : ett landskap i förändring

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Studentlitteratur AB

Ämne

  • History of Religions

Nyckelord

  • Sikhism
  • migration
  • Sikh diaspora
  • sikher

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 91-44-03856-9