Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Handel och mission hos kanadensiska mi’kmaqindianer under 1600-talet

Författare

Summary, in Swedish

Exempel från 1600-talet på förändringar av mi'kmaqs traditioner visar att mötet med den europeiska kulturen inte var konfliktfritt och mötte motstånd från mi'kmaq. Beskrivningarna om missionens snabba framgång ger inte en helt rättvisande bild. Det var missionärerna som skrev historien och de ville också framstå i en fördelaktig dager inför sina överordnade. För de mi'kmaq som samlades kring missionsstationerna och var beroende av handeln hade både den nya livsstilen och de fördelar som kontakterna med missionärerna medförde förändrat deras traditionella värld. Men fortfarande levde många ett nomadliv. Kriget mellan fransmän och engelsmän på 1700-talet skulle stärka mi'kmaqs allians med Frankrike och därmed katolicismen. Engelsmännens seger i kriget och den strida strömmen av engelska nybyggare som slog sig ned i provinsen utmynnade i en katastrof för mi'kmaq. Handeln med fransmännen och missionen hade förändrat deras traditionella levnadssätt, men de brittiska bosättarna lade helt enkelt beslag på deras jaktmarker och fiskevatten. Trots mi'kmaqs svåra umbäranden under 1800-talet visar nedteckningar av deras legender och folklore i slutet av århundradet att generationers traderade berättelser fortfarande levde kvar. Det var först när mi'kmaq övergav sitt nomadiserande liv, bosatte sig på reservat och drogs in i det moderna samhället som den muntliga traditionen till stora delar gick förlorad.

Publiceringsår

1998

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Religioner i norr (Svensk religionshistorisk årsskrift, vol. 7)

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Svenska samfundet för religionshistorisk forskning

Ämne

  • History of Religions

Nyckelord

  • kanadensiska mi'kmaqindianer
  • 1600-talet
  • mission
  • kulturmöten

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 91-973063-2-0