Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Olaus Petri

Författare

Summary, in Swedish

Denna biografiska artikel betonar att Olaus Petri fick avgörande betydelse för den tidiga, evangeliska reformationen i Sverige som predikant, psalmdiktare och som översättare i bibelhumanistisk anda, men att det är omstritt i vilken utsträckning han var beroende av Luther (inflytanden från Bucer). Olaus förkortade översättning av Luthers sommarpostilla hade en opolemisk tendens. Hans kyrkohandbok 1529 var den första reformatoriska, folkspråkliga handboken i världen. Även som kritisk historieskrivare verkade han nyskapande, och hans domarregler är alltjämt aktuella i svensk rättskultur. Bilden av Olaus Petri har präglats även av Strindbergs Mäster Olof.

Publiceringsår

2003

Språk

Tyska

Publikation/Tidskrift/Serie

Die Religion in Geschichte und Gegenwart 4. Aufl. Band 6. Tübingen 2003

Dokumenttyp

Del av eller Kapitel i bok

Förlag

Mohr Siebeck

Ämne

  • Religious Studies

Nyckelord

  • Lutheranism
  • Olaus Petri
  • reformation

Status

Published