Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Diktens värde versus penningens. Om en ekonomikritisk strömning i romantisk och modernistisk diktning

Författare

Redaktör

  • Antje Wischmann
  • Eva Haettner Aurelius
  • Annegret Heitmann

Summary, in Swedish

Föreläsningen ägnas den hos romantiska och modernistiska författare omhuldade föreställningen att dikten – och i vidare mening konsten, estetiken – utgör en särskild realitet och ett autonomt värdesystem som är annorledes än, jämförbart med, och i konflikt med ekonomins värdesystem. Grunden för denna tradition av romantisk ekonomikritik, och den därmed förknippade s.k. dubbla värdediskursens interrelaterade estetiska och ekonomiska värdebegrepp, söks i den skotska Upplysningens spekulationer om skönhetens ekonomiska nytta. David Humes och Adam Smiths överväganden om ett ekonomiskt relaterat skönhets-värde omvandlas i den fortsatta utvecklingen under Romantiken till de ömsesidigt uteslutande värdenas trop, där andliga och estetiska värden ställs mot den ekonomiska nyttans.

Publiceringsår

2005

Språk

Svenska

Sidor

54-70

Publikation/Tidskrift/Serie

Litteraturens värde - Der Wert der Literatur. Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, Konferenser

Volym

62

Dokumenttyp

Konferensbidrag

Förlag

Almqvist & Wiksell

Ämne

  • Languages and Literature

Conference name

Litteraturens värde - Der wert der literatur

Conference date

0001-01-02

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 91-7402-359-4