Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Den komplexa vården - om komplexitet och komplexa processer inom hälso- och sjukvården

Författare

Summary, in Swedish

Hälso- och sjukvården står inför en mängd förändringar

och en allt mer komplex och utmanande situation, världen över. Förändringarna sker tvärsektoriellt

och på alla plan: Ökad kundfokusering, nya rön om styrning och ledning, forskningsframsteg, ny teknik, ny vårdpraxis, öppna kvalitetsjämförelser, kompetensspecialisering och maktförskjutningar. Förändringarna

sker inte bara lokalt utan även regionalt och globalt – vi kommer alltså inte att kunna hålla förändringarna på avstånd, även om många gärna vill fortsätta att ”tro och göra så som vi alltid gjort”. En förutsättning för att kunna möta dagens verklighet är ett öppet syn- och tankesätt för nya och för tiden anpassade angreppssätt och modeller.

Sammantaget betyder dessa pågående förändringar att hälso- och sjukvårdssektorn står inför en alltmer komplex och svåröverblickad verklighet. Denna verklighet måste såväl vårdpersonal som forskarna lära sig att hantera. Det blir också allt viktigare för dessa organisationer, om de vill fortsätta att vara konkurrenskraftiga,

kostnadseffektiva och värdeskapande, att de inriktar sin verksamhet på “effectiveness”, det vill säga att göra rätt saker hellre än att fortsätta fokusera enbart på “efficiency”, det vill säga att göra saker rätt.

Publiceringsår

2007

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

Utgiven av Region Skåne, Utvecklingscentrum, 2007

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

[Publisher information missing]

Ämne

  • Other Mechanical Engineering

Nyckelord

  • hälso- och sjukvård
  • informationsteknologi

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-91-7261-077-4