Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Modelling Life Cycle Cost for Indoor Climate Systems

Författare

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

För att förse en byggnad med rätt luftkvalitet och temperatur behövs ett inneklimatsystem som i denna avhandling är ett samlingsnamn för ventilations-, värme- och kylsystem. Hittills har val av inneklimatsystem i byggnader mest baserats på en lägsta initialkostnad. Med ett livscykel-perspektiv borde de totala kostnaderna och miljöpåverkan från systemen kunna minskas. Modeller och verktyg för att göra livscykelkostnadsanalyser på inneklimatsystem har saknats. Detta forskningsprojekt har syftat till att föreslå en modell och ett PC-program för att beräkna livscykelkostnaden (LCC) för inneklimatsystem. Denna LCC kan användas för att välja inneklimatsystem men också vara till hjälp vid utvecklingsarbetet av inneklimatsystem för att fokusera på rätt parametrar för att nå lägre energianvändning och ett hållbarare samhälle. Avhandlingen beskriver LCC-modellen och diskuterar aspekter på ingångsdata och systemutformning genom de bifogade artiklarna, samt ger några resultat från PC-programmet i sin nuvarande form. De inneklimatsystem som behandlas är system, som förekommer i svenska kontor, skolor och bostäder. De olika inneklimatsystemen har olika principer för att tillföra luft, bortföra luft, styra ventilationsflödet, återvinna värme och tillföra värme och kyla till byggnaden. Frånluftsystem ingår med och utan frånluftsvärmepump och från- och tilluftssystem ingår med värmeväxlare. Luften kan tillföras genom uteluftsventiler, takdon, lågfartsdon, aktiva takbafflar eller fönster-apparater. För kontor kan luften bortföras i varje rum eller i varje korridor. För bostäder bortförs luften i kök och badrum. Flödet kan sättas konstant eller variabelt beroende av tiden, närvaron eller kylbehovet. I fallet med variabelt flöde kan huvudkanaltrycket hållas konstant eller sänkas om möjlighet finns. Kanalsystemet kan dimensioneras med konstant diameter för varje gren eller med konstant tryckfall per meter kanal för varje kanalbit. Värme kan tillföras byggnaden genom vattenburna radiatorer, elradiatorer, aktiva takbafflar eller fönsterapparater. Frånsett genom ventilationssystem med variabelt temperatur-styrt flöde, kan kyla tillföras byggnaden genom passiva takbafflar, aktiva takbafflar eller fönsterapparater. LCC:n inkluderar initial kostnad för att köpa och montera inneklimatsystemets komponenter. LCC:n inkluderar också framtida kostnader under hela livscykeln för energi, underhåll, reparation och förlust av hyresintäkt till följd av areaförlust. Lönekostnader eller hälso-kostnader som beror på inverkan från ventilationsflödet eller innetemperaturen kan anges liksom ett skrotvärde. Alla framtida kostnader diskonteras med nuvärdesmetoden. Avhandlingen pekar på framtida testning, förfining och utveckling av PC-programmet för att göra det lättanvänt men också på framtida forskning för att bättre förstå livscykelkostnadsproblematiken för inneklimatsystem.

Publiceringsår

2005

Språk

Engelska

Publikation/Tidskrift/Serie

Report TVBH

Volym

1014

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Byggnadsfysik LTH, Lunds Tekniska Högskola

Ämne

  • Building Technologies

Nyckelord

  • HVAC
  • life cycle cost
  • energy
  • Energy research
  • Energiforskning
  • Byggnadsteknik
  • Building construction
  • indoor climate system
  • ventilation
  • maintenance
  • LCC

Status

Published

Handledare

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0349-4950
  • ISBN: 91-88722-34-1
  • TVBH-1014

Försvarsdatum

2 december 2005

Försvarstid

13:15

Försvarsplats

Lecture hall V:C, V-building John Ericssons väg 1 Lund Institute of Technology Sweden

Opponent

  • Lennart Jagemar (Docent)