Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studies on the genetic basis of Pk, P and P1 blood group antigen expression

Författare

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Blodgruppsantigen finns på den röda blodkroppens cellyta och även på många andra celltyper.



I denna avhandling har jag studerat gener och dess varianter (polymorfismer) som är ansvariga för uttrycket av tre blodgruppsantigener av kolhydratnatur, nämligen Pk, P och P1. Dessa utgör P- och GLOB-blodgruppssystemen och GLOB-kollektionen. Fem olika fenotyper förekommer då antigenen Pk, P eller P1 saknas i olika kombinationer: P1, P2, p, P1k och P2k. De tre sistnämnda är mycket ovanliga, enstaka per miljon människor, och gör att endast blod med samma fenotyp kan transfunderas. Hos kvinnor med fenotyperna p, P1k och P2k är förekomsten av återkommande missfall högre än hos andra kvinnor. P/GLOB-antigenen fungerar även som receptorer (mottagare) för vissa virus, bakterier och deras toxiner.



Generna A4GALT och B3GALNT1 som syntetiserar Pk (Gb3) respektive P (Gb4) antigen, sekvenerades i p och Pk individer (n=99) med olika geografiskt och etniskt ursprung. Totalt hittades 24 nya mutationer. P-antigenet tillhörde tidigare GLOB-kollektionen eftersom den genetiska bakgrunden varit oklar men baserat på våra resultat fick P-antigenet ett eget blodgruppssystem, GLOB (ISBT nummer 028). En av de nyupptäckta mutationerna användes i expressionsstudier i en Pk-negativ cellinje. Cellerna transfekterade med ett muterat A4GALT-konstrukt visade samma uttryck som de negativa kontrollerna. Både Pk- och P-uttrycket mättes på röda blodkroppar från p-individer och svenska blodgivare med normala/vanliga blodgruppsfenotyper. Blodkroppar med p-fenotyp visade inget uttryck medan variationen hos vanliga individer var förvånansvärt stort.



Genen för P1 har ännu inte hittats men en japansk forskargrupp föreslog att två polymorfismer i A4GALT-genens reglerande del (5?-uppströmsregion) skulle vara kopplad till förekomsten av P1-antigenet respektive avsaknad av detsamma. Sjuttioåtta individer undersöktes och alla P2-prover var homozygota för de s.k P2-mutationerna. Dock hittades även P1-prover som var homozygota för samma mutationer. Därmed blir slutsatsen att de föreslagna P2-polymorfismerna inte enbart kan vara de som styr P1/P2-blodgruppsuttrycket



Sammantaget har den bakomliggande orsaken till ett flertal Pk/P/P1-relaterade blodgrupper utretts. Detta gör att vi idag vet lite mer om genetiken som styr dessa kliniskt viktiga skillnader mellan olika individer. Kunskapen kan bl.a. utnyttjas för vidare utveckling av DNA-baserad blodgruppsbestämning. Det vore också intressant att fortsätta studera samspelet mellan Pk/P/P1-antigenen och olika virus eller bakterier.

Publiceringsår

2007

Språk

Engelska

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Förlag

Department of Laboratory Medicine, Lund University

Ämne

  • Hematology

Nyckelord

  • Immunologi
  • serology
  • serologi
  • transplantation
  • Immunology
  • SNP
  • phenotype
  • erythrocyte
  • blood group
  • glycosyltransferase

Status

Published

Handledare

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISBN: 978-91-85559-15-2

Försvarsdatum

16 mars 2007

Försvarstid

13:00

Försvarsplats

Segerfalksalen, Wallenberg Neurocentrum, BMC, Sölvegatan 17, Lund

Opponent

  • Steven Spitalnik (Professor)