Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Varseblivningstid och reaktionstid vid utrymning. Sammanställning av enkätundersökning gällande för varuhus, restaurang och danslokal

Författare

Summary, in Swedish

En enkätundersökning har genomförts bland brandingenjörer i Sverige med syftet att få information om detektionstider samt reaktions- och beslutstider vid en utrymning av tre olika lokaltyper; varuhus, restaurang och danslokal/nattklubb. Reslutaten kan ligga till grund för fortsatta studier för att bestämma partialkoefficienter för dimensionering av de gångvägar som används vid utrymning. Den ger också en indikation på hur olika typer av larmförmedlning om utrymning antas påverka tiden tills personer beslutar sig för att utrymma. EN kvalitativ jämförelse av utrymningslarm är fn endast möjlig. Den som ger resultat att utrymning från en lokal sannolikt initieras snabbast om lokalen är försedd med utrymningslarm som ger ett tala meddelande till personerna i lokalen om vad som hänt och vad de förväntas göra. Andra undersökningar, där man studerat människor reaktion på olika larmtyper, perkar på vikten av att utforma detta meddelande på ett så tydligt sätt som möjligt. Det har ofta en positiv inverkan om det av meddelandet framgår vad som skett.

Publiceringsår

1993

Språk

Svenska

Publikation/Tidskrift/Serie

LUTVDG/TVBB--3071--SE

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

Department of Fire Safety Engineering and Systems Safety, Lund University

Ämne

  • Building Technologies
  • Other Civil Engineering

Status

Published

Report number

3071

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 1102-8246