Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny modell för hantering och analys av klimatrelaterade temperaturlaster på betongkonstruktioner

Författare

Summary, in Swedish

Temperaturen i ett material styrs av variationer i den omgivande miljön. Solstrålning, vindhastighet, lufttemperatur och långvågig värmestrålning bidrar tillsammas till att temperaturen i konstruktioner ändras i både tid och rum. Temperaturfördelningen i en konstruktion kan delas upp i komponenter; medeltemperatur, linjär temperaturdifferens horisontellt och vertikalt, samt en ickelinjär komponent. Variationer i medeltemperatur styrs till största delen av variationer i den omgivande luftens temperatur över året, medan de linjära och ickelinjära differenserna styrs till största delen av solstrålning och långvågig värmestrålning som varierar mer på dygnsbasis. När temperaturen ändras i konstruktionen leder det till att rörelser uppkommer på grund av att materialet expanderar eller drar ihop sig. Om sådana rörelser är förhindrade av andra delar av konstruktionen eller av yttre faktorer, till exempel bropelare, kan spänningar uppstå.

Publiceringsår

2012

Språk

Svenska

Sidor

20-22

Publikation/Tidskrift/Serie

Bygg & teknik

Volym

104

Issue

7

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Förlags AB Bygg & teknik

Ämne

  • Building Technologies

Nyckelord

  • KstrConcrete

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0281-658X