Faraway, so Close! The Changing Geographies of Regional Innovation

Publiceringsår: 2006
Språk: Engelska
Sidor:
Publikation/Tidskrift/Serie: Meddelanden från Lunds Universitets Geografiska Institution Avhandlingar
Dokumenttyp: Doktorsavhandling
Förlag: Department of Social and Economic Geography, Lund University

Popular Abstract in Swedish

Innovation, skapandet av nya produkter och processer, är i hög grad ojämnt fördelat över det geografiska rummet. Denna ojämna fördelning har stor betydelse för regionala ekonomiers relativa framgång. Geografiskt koncentrerat kunskapsutbyte mellan företag och andra organisationer är många gånger avgörande för dessa aktörers sammanlagda innovativa kapacitet, och därmed för regionens förmåga att möta de utmaningar i form av ny konkurrens som globaliseringen medför. Samtidigt är det viktigt för regionen att vara mottaglig för kunskap som produceras på andra håll i världen.

Denna avhandling studerar hur lokalt och globalt producerad kunskap kombineras i regionalt innovationsskapande. Speciell vikt läggs vid att förstå och förklara hur olika industriers karaktär påverkar den geografiska fördelningen av innovationsskapande aktivitet. Undersökningen bygger på fallstudier av industriella kluster och regionala innovationssystem inom en rad olika industrisektorer, från möbelindustri till elektronik. I huvudsak studeras regioner i de Nordiska länderna, men jämförelser görs också med regioner i Kanada och Storbritannien. En stor del av den empiriska analysen är inriktad på bioteknologiklustret Medicon Valley i den svensk-danska Öresundsregionen.
Innovation, the act and outcome of making something novel, is unevenly distributed across the geographical landscape. This uneven distribution has a profound impact on the differential success of regional economies. Localized learning between co-located firms and organizations provides an important source of increased innovation for regions to face challenges posed by increasingly global competition. At the same time, it is important for regions to be open and receptive to distant knowledge.

This study investigates how local and global knowledge is combined in a productive nexus of learning processes in the context of regional innovation. In particular it looks at how characteristics of the industrial knowledge base shape these geographies of innovation. For this it draws on comparative case studies of regional innovation systems and clusters in a broad range of different sectors ranging from furniture to electronics. The regions that have been analyzed are mainly located in the Nordic countries but also include studies of regions located in Canada and the UK. A considerable part of the empirical analysis has focused on the Medicon Valley biotechnology cluster located in the Swedish-Danish cross-border Öresund region.

2006-10-24
Geocentrum I, Sölvegatan 10 Sal 128 (Flygeln)
  • Meric Gertler (Professor)

Nyckelord