Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Uppföljning Flagghusen : energi och inneklimat - Slutrapport

Författare

Summary, in Swedish

Energianvändningen på området är högre än beräknat. Både värme och el överstiger de beräkningar som gjordes inom Det goda samtalet. Samtliga fastigheter har haft skador eller brister som kan härledas till byggtiden vilket ökat energianvändningen. Merparten av byggnaderna har också högre uppmätt innetemperatur än ansatt under Det goda samtalet. En del byggnader har förbättrat klimatskalet relativt beräkningarna. Byggnader mäter generellt också energianvändare som inte ingått i Det goda samtalet men vilka inte kunnat urskiljas i statistiken varför jämförelsen i dessa fall inte är helt korrekt.

Inomhusklimatet upplevs generellt bra. Det upplevs som bättre respektive i nivå med ett riksgenomsnitt. Samtliga delar: det termiska klimatet, det hygieniska klimatet, ljud och ljusmiljön upplevs generellt tillfredsställande. De faktorer som några, ca 1/3, upplever som besvärande är att det kan bli för varmt på sommaren, att luften upplevs torr, att ljud kan vara besvärande från ventilationen, grannlägenheter, trapphus, hissar samt utifrån. Att det kan bli för mycket direkt solljus i lägenheten på sommaren är ytterligare en faktor som upplevs besvärande.

Vädring och drag, vilket påvisats vara frekvent, kan bidra till att energianvändningen är högre än det beräknade behovet.

Publiceringsår

2010

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Rapport

Förlag

WSP, LTH, Malmö Stad

Ämne

  • Building Technologies

Nyckelord

  • lägenheter
  • energianvändning
  • inneklimat

Status

Published