Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Review of Monica Weikert, I sjukdom och nöd. Offerkyrkoseden i Sverige från 1600-tal till 1800-tal. Göteborg 2004

Författare

Summary, in Swedish

Weikerts doktorsavhandling i historia definierar offerkyrkor som »en kyrka som av tradition har ansetts besitta en särskild kraft, vilket gjorde att en gåva – eller offer – där ansågs öka chansen till bönhörelse». De flesta finns i Skara och Växjö stift. Sin höjdpunkt nådde offrandet under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Givarnas ursprung och attityderna vid visitationer har undersökts. Kritik kan riktas mot beräkningen: av totalt 74 offerkyrkor har 35 klart belagda gåvor, och mot bruket av folkminnesuppteckningar: offerkyrka i 1600-talsprotokoll och i 1800-talsminnen är inte detsamma. Viktiga resultat är kartläggningen av sedens förekomst och att den tolererades av prästerskapet.

Publiceringsår

2004

Språk

Svenska

Sidor

176-177

Publikation/Tidskrift/Serie

Kyrkohistorisk årsskrift

Volym

2004

Dokumenttyp

Bokrecension

Förlag

Svenska kyrkohistoriska föreningen

Ämne

  • Religious Studies

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0085-2619