Balanced Scorecard i landsting - erfarenheter från tolv projekt i Region Skåne

Dokumenttyp: Rapport
Förlag: Rådet för Kommunal ekonomisk forskning och utbildning

Sammanfattning

Denna rapport sammanfattar och reflekterar över lärdomar från tolv Balanced Scorecard projekt. Rapporten skall i första hand läsas som ett bidrag till diskussionen om relevansen av Balanced Scorecard i utvecklingen av kommunala sektorns styrsystem. Vad som förmedlas är en illustration av och reflektion över styrmodellens förtjänster och till¬korta¬kommanden.

Rapporten är ett resultat av ett utvecklingsprogram för Region Skånes ekonomer under åren 1998-1999. Under programmens löptid fick 48 ekonomer arbeta med att sälja in, förankra och igångsätta ett utvecklingsarbete med fokus på Balanced Scorecard i 12 enheter inom Region Skåne. Genomförda projektarbeten doku¬menterades i tolv projekt¬rapporter, som i redigerat och förkortat skick bildar stommen i denna rapport.

Med tanke på att det finns få dokumenterade beskrivningar av hur man de facto kan arbeta med BSC inom den kommunala sektorn är förhoppningen att rapporten kan vara till glädje för de som är nyfikna på BSC. Rapporten innehåller också diskussioner kring relationen mellan BSC och övriga styrsystem.

Nyckelord

• Economics and Business