Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Orsaker till byte av VVS-installationer : en intervjuundersökning

Författare

Summary, in Swedish

Denna rapport utgör redovisningen av tredje och sista etappen i ett arbete om utbytbarhet, material- och energiflöden i installationer för byggnader. De tre etapperna är redovisade i varsin rapport och utgör tillsammans en licentiatuppsats.



Första etappen i arbetet utgjordes av litteraturstudien "Installationer ur ett livscykelperspektiv" (Rapport (TABK-99/3058) med syftet att redogöra för det aktuella kunskapsläget och utgöra en bas för det fortsatta arbetet.



Andra etappen utgjordes av en fallstudie dör två byggnader i Malmö inventerades beträffande material och materialmängder, varefter tillverkningsenergi beräknades för ingående material och komponenter, liksom transportenergi från tillverkare till byggarbetsplats. Som jämförelse har en överslagsmässig beräkning av energin för femtio års drift genomförts. Slutligen har tillverkningsenergin för ett alternativt materialval beräknats för att studera materialvalets betydelse. Studien är redovisad i rapporten "Material och energiflöden i VVS-installationer: fallstudie (TABK-99/3059).

Publiceringsår

2001

Språk

Svenska

Dokumenttyp

Licentiatavhandling

Förlag

Avd Installationsteknik, LTH, Lunds universitet

Ämne

  • Building Technologies

Status

Published

Handledare