Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Development and validation of a system for the generation, characterization and subsequent air- liquid interface studies of aerosol particles

Författare

  • Christian Svensson

Summary, in Swedish

Popular Abstract in Swedish

Tänk dig ett system som kan bestämma hur olika typer av luftpartiklar skadar oss när dom hamnar i våra lungor. Ett system som dessutom kan skapa luftpartiklar för dessa studier vid behov och med väl uppmätta egenskaper. Denna avhandling handlar om just ett sådant system och experiment som är viktiga för att förstå om och hur det fungerar. Systemet kallas i denna avhandling GCA, från orden Generation, Characterization och Air-liquid interface.

Det har visat sig att människan kan ta stor skada av att inandas för många partiklar av så att säga fel slag. Man kan tänka sig olika typer av luftburna metallpartiklar, som bildas när man bearbetar metall, eller sotpartiklar från förbränning. Det uppfinns också hela tiden nya industriella processer och produkter, tänk bara på nanotekniken. Man kan säga att man vill föregå olyckan, vi vill inte bara vänta och se vilka partiklar som är farliga och inte.

GCA som avhandlingen handlar om, tillhör en forkskningstradition som fokuserar på att studera celler odlade utanför kroppen, så kallat in vitro forskning. Dessa cellkulturer av lungceller exponeras sedan för partiklar direkt från luften, precis som det sker i lungan. Denna typen av experiment kommer vara väldigt viktiga framgent då EU skärpt sina regler anngående djurförsök. Det är inte heller så populärt alltid att exponera människor direkt för något man misstänker är farligt.

GCA består av flera delar, förutom kammaren där cellerna blir exponerade för partiklar har det förmågan att bestämma partiklarnas storlek, massa, ytarea och antalskoncentration. Allt detta görs för att få en så klar bild som möjligt om vilken egenskap som partiklarna har som egentligen är farlig.

Resultat från GCA visar att det ger utslag när celler blir exponerade för koppar, silver eller palladium partiklar som från luftburet tillstånd landar på cellerna. Resultaten visar att man i vissa fall kan se att effekten på cellerna blir större med en ökad exponering. Avhandlingen beskriver också resultat från ett experiment som kan komma att vara väldigt viktigt för denna typ av framtida forskning. Experimentet visar att när vissa partiklar landar på en vätskeyta stannar dom där. Detta kan betyda att gränsskiktet mellan luft och vätska har vissa beskyddande egenskaper för underliggande celler.

Publiceringsår

2016

Språk

Engelska

Dokumenttyp

Doktorsavhandling

Ämne

  • Pharmacology and Toxicology
  • Other Physics Topics
  • Nano Technology

Nyckelord

  • nanoparticles
  • aggregates
  • aerosol
  • protein interactions
  • toxicology
  • dose
  • air liquid interface

Status

Published

Forskningsgrupp

  • Ergonomics and Aerosol Technology

Försvarsdatum

12 februari 2016

Försvarstid

10:15

Försvarsplats

Lecture hall Stora Hörsalen, IKDC, Sölvegatan 26, Lund University, Faculty of Engineering, LTH.

Opponent

  • Otmar Schmid (Prof)