Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Den egensinniga patienten : några historiska exempel

Författare

Summary, in Swedish

I artikeln studerar jag behandling av psykisk ohälsa i historisk tid, med fokus på mötet mellan patient och behandlare. Syftet är att undersöka hur terapeutiska möten har sett ut i olika historiska sammanhang och belysa de faktorer som har påverkat mötets utformning – alltifrån behandlarens disciplinära hemvist och behandlingsideal till de sociala roller och förutsättningar som individerna haft med sig in i relationen. Analysen utgår från två fallstudier: en tjänsteflicka som behandlades med animal magnetism i Malmö på 1810-talet och en kvinnlig patient på Stockholms hospital 1905. Utifrån dessa fall diskuterar jag hur läkarnas professionella självförståelse och vetenskapliga utgångspunkter påverkat deras relation till patienten och hur vår tids terapeutiska möten ingår i en lång och komplex historisk utveckling.

Avdelning/ar

Publiceringsår

2016

Språk

Svenska

Sidor

251-260

Publikation/Tidskrift/Serie

Socialmedicinsk tidskrift

Volym

93

Issue

3

Dokumenttyp

Artikel i tidskrift

Förlag

Stiftelsen Socialmedicinsk tidskrift

Ämne

  • History

Status

Published

ISBN/ISSN/Övrigt

  • ISSN: 0037-833X