Monasticism and the Philosophical Heritage

Dokumenttyp: Del av eller Kapitel i bok
Förlag: Oxford University Press

Abstract in Undetermined

This article examines the rise of monasticism in Late Antiquity. It reveals the close link between traditional Greek society and culture and the rise of monasticism, based on historical evidence and the literary character of the early monastic texts. While not denying the innovative character of much of early monastic life, the rich variety of forms of monasticism, and the strong anti-Hellenic polemic of monastic texts in general, the discussion situates the innovations, variations, and polemic in much closer relation to the society in which it all happened.

Nyckelord

• Religious Studies
  • Greek society
  • monastic texts