Inramad skola: ramfaktorer, frames och analys av sociala interaktionsdynamiker i skolan

Författare:
Redaktör:
  • Anders Persson
  • Roger Johansson
Publiceringsår: 2014
Språk: Svenska
Sidor: 391-412
Publikation/Tidskrift/Serie: Vetenskapliga perspektiv på lärande, undervisning och utbildning i olika institutionella sammanhang
Dokumenttyp: Del av eller Kapitel i bok
Förlag: Institutionen för utbildningsvetenskap, Lunds universitet

I Inramad skola beskrivs två olika ramperspektiv: å ena sidan Dahllöfs

och Lundgrens pedagogiska och utbildningssociologiska ramfaktor-perspektiv, å andra sidan Goffmans frame- eller inramningsperspektiv som befattar sig med social interaktion. Perspektiven sätts i arbete i en analys av inramningar av den obligatoriska skolan baserad på styrdokument, närmare bestämt skolan som institution, som

organisation/rörelse respektive som seminarium. De spänningar som finns mellan såväl dessa tre inramningar som mellan dem och olika nyansförskjutna inramningar analyseras sedan med hjälp av Goffmans frame-perspektiv. Avslutningsvis visas att ramfaktor- och frame-perspektiven med fördel kan kombineras i en analys av olika sociala interaktionsdynamiker i skolan, vilka i sin tur kan användas för att förklara och förstå variation mellan och i skolor i en rad olika avseenden.

Nyckelord

• Sociology (excluding Social Work, Social Psychology and Social Anthropology)
  • Educational Sciences
  • sociologi